Столична община даде 0,15 лв / кв. м. обезщетение за отчуждаване - 24novini.bg

Столична община даде 0,15 лв / кв. м. обезщетение за отчуждаване

За разширение и ремонт на бул. "Ломско шосе" Столична община предлага обезщетение за отчуждаване на имот от 15 стотинки на квадратен метър. За разширение и ремонт на бул. "Ломско шосе" Столична община предлага обезщетение за отчуждаване на имот от 15 стотинки на квадратен метър. Нова телевизия
27.11.2019 | 18:00
(0 гласа)

Собствениците на имоти до столичния бул. "Ломско шосе" готвят нов протест заради ниски обезщетения при отуждаване на имотите им, за да се разшири булевардът между метростанция „Ломско шосе” до „Софийски околовръстен път”, съобщи Нова телевизия. 

 

 

Гражданите споделят, че

Столична община им предлага абсурдно ниски цени - между 15 стотинки и 25 лева на квадратен метър заотчуждаване.

 Собствениците са съгласни, че шосето трябва да се разшири и ремонтира, но обвиняват общината, че вместо да се направи опит за достойно обезщетение, на практика се получава обезценяване на собствеността им.

Васил Цветанов, един от собствениците, споделя, че има триетажна къща с дворно място, за който имот ще получи 99 хиляди лева. 

"За тези пари не мога да купя една гарсониера отсреща”, възмущава се той.

Имотът на Иванка Пенкова пък е оценен на 15 стотинки на квадратен метър. Тя притежава 312 кв. м. и те са оценени на 48 лева. 

„Паричното обезщетение се определя съгласно разпоредбите на закона за общинската собственост, като се представят аналози, които ние изискваме. В случай, че няма пазарни аналози, които съответстват на имотите, които се отчуждават равностойното парично обезщетение е данъчната оценка на имота”, казва Емилия Боянска от Столична община.

По думите й в случая става въпрос за възстановени земеделски земи и затова цените са толкова ниски. 

Ако хората не искат имотът им да бъде отчужден, следва процедура по принудително отчуждаване. Собствениците имат право да оспорят решението пред съда.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...