Познавате ли шафрана? "Червеното злато" се купува по 10 евро на грам - 24novini.bg

Познавате ли шафрана? "Червеното злато" се купува по 10 евро на грам

"Червеното злато" шафран се отглежда и в България заради подходящия климат "Червеното злато" шафран се отглежда и в България заради подходящия климат
27.12.2017 | 00:32
(0 гласа)
Шафранът се използва от хората от вече 5 хиляди години с различни функции - подправка, лекарство, козметично средство, парфюм, средство за оцветяване на тъкани.
Растението е вид  минзухар, цъфти есента и пролетта и се отличава с красивия си лилав цвят и деликатен аромат. Вътре в цвета му има три дълги яркочервени тичинки, в които се крият скъпоценните качества на растението. Именно тези тичинки се берат и продават хилядолетия наред, а днес цената на шафрана на килограм достига главоломни нива, разказва филм на бТВ.
 
За да се получи 1 килограм продукт са нужни над 150 хиляди цветя. След отделянето от цветята, шафрановите стигми се сушат. Това става при температура между 40 и 50 градуса. Сухият шафран се съхранява в затворени съдове на стайна температура и далече от слънчевата светлина. Така може да престои до 4 години. Проби от готовия шафран отиват за изследване в специални лаборатории. Там се определят качествата и веществата в него. Издава се сертификат, с който производителят може да гарантира пред купувача за своята продукция. И да получи за 1 грам качествен шафран между 7 и 10 евро.
 
Специалистите от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН казват, че crocus cartwrightianus, както се нарича този вид на латински, е бил култивиран още от минойската цивилизация на Крит и Санторини и е ползван за отвари, подпровки, лек, багрило и ароматизиращо средство. Шумери, индийци и китайци векове търгували и отглеждали "червеното злато", приготвяли с него парфюми и лекарства, лекували се с него, ползвали го за багрило и аромати. От 18-и век шафранови минзухари се отглеждат в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия.
Все повече стопани се заемат с отглеждането на шафран и в България. Оказва се, че нашият климат е подходящ, а насаждения има на различни места в цялата страна, но няма специална политика, която да стимулира производителите и не се знае колко декара с шафран се отглеждат от българи, в крайна сметка.
0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...