Приятелите ни пазят от... деменция - 24novini.bg

Приятелите ни пазят от... деменция

Приятелите ни пазят от... деменция на старини Приятелите ни пазят от... деменция на старини
07.02.2018 | 18:27
(0 гласа)

Всички знаем, че истинските приятели носят радост и смях, толкова здравословната обич, а понякога и страстни скандали на карти и за мачове.

Неотдавнашно проучване обаче разкри, че добрите приятели оказват значително влияние върху здравето ви, докато остарявате.

 

Изследователи от Северозападния университет в САЩ установили, че някои възрастни хора залагат доброто си здраве на пълноценен социален живот.

 

Проучването разглежда 50 възрастни участници - 31 по-възрастни и 19 на средна възраст. По-възрастните са група мъже и жени на възраст над 80 години с епизодична памет и впечатляващо когнитивното познание. Участниците били помолени да попълнят въпросник с 42-въпроса за тяхното психическо благополучие. Най-голямата разлика между „3-тата възраст” и другите хора била степента, в която те споменават, че имат задоволителни и топли приятелства, изпълнени с доверие. Всички останали области на въпросника, включително намирането на цел в живота и запазването на самостоятелност, били сходни, ако не и еднакви, с тези на техните връстници.

Приятелите ви влияят на настроението, диетата, разбиранията, фитнес режима, тютюнопушенето и приема на алкохол, на какво ли не всъщност. Без близки приятели сме по-застрашени от сърдечни заболявания, артрит, диабет тип 2 и деменция.

Резултатите сочат като причина това, че вие избирате приятелите си, а връзката ви е основана на доверие, което пък е ценност и влияе положително върху психичното и физическото ви здраве.

Сега вече ви е ясно защо трябва да ви е приоритет срещата на питие с приятели пред тази с шефа, вечерите в града с вашите обичани хора, а не командировките, игрите, разходките, пътуването с компанията, а не служебно. Това не само са трайни спомени, но и застраховка, че ще избегнете деменцията на стари години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...