Съдът задължи СО да обявява качеството на въздуха във Фейсбук - 24novini.bg

Съдът задължи СО да обявява качеството на въздуха във Фейсбук

Столичната община ще публикува данни за качеството на въздуха във Фейсбук и в официалния си сайт. Столичната община ще публикува данни за качеството на въздуха във Фейсбук и в официалния си сайт. Архив
11.11.2019 | 21:20
(0 гласа)

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във Фейсбук достъп до системата за информация за качеството на въздуха в София в реално време. 

 

 

 

Общината ще е длъжна всеки месец да представя отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често са мити улиците и в срок от два месеца, който започва да тече от днес, да представи план за засаждането на дървета през 2020 г.

Това са само част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".

Съдът задължава Столична община да мие машинно улиците в града, включитено и по-малките улици в кварталите, два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно в останалото време от годината.

Изключение ще се прави, когато времето не е подходящо или ако има планирани мероприятия, които предвиждат затваряне на улиците или ограничаване на движението. Средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка.

Графикът за миене на улиците ще се публикува на сайта на Столична община, а съдът ще изисква да се публикува и справка за извършеното всеки месец.

Столичната община ще трябва да обявява и броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3.5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.

Всеки месец на сайта си Столичната община трябва да обявява и броя проверки, които са извършени,

мястото, квартала и конкретната улица, на която са извършени, констатираните нарушения и наложените наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на София.

Пред журналисти адвокат Александър Коджабашев, който представлява ищците по колективния иск, обясни, че Столична община вече не е длъжна да представя информация на таблата на спирките на градския транспорт, но трябва да се отчита периодично резултатът от измиването на улиците и наложи по-подробни мерки относно информирането на сайта на общината и пряка връзка към страницата във фейсбук, на която трябва да бъдат публикувани данни от Европейския индекс за замърсяването на въздуха.

Той обясни още, че от лятото Столичната община не е предприела нищо във връзка с оповестяването на данните от Изпълнителната агенция по околна среда за замърсяването на въздуха

с финни прахови частици на информационните табла на градския транспорт с обяснението, че технически това не е възможно. 

"Според мен позицията на Столичната община в това отношение е неудържима, тъй като казват, че не са собственици на данните за замърсяването. Това е факт, защото са на Изпълнителната агенция по околна среда. Но също е факт, че не пречи те да ги получават онлайн в реално време и да уведомяват хората за нивата на замърсяване", коментира адвокат Коджабашев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...