Домашно вино? За да е здравословно, трябва да старее не повече от 2 години - 24novini.bg

Домашно вино? За да е здравословно, трябва да старее не повече от 2 години

Червените вина стареят по-добре от белите и са с повече танин Червените вина стареят по-добре от белите и са с повече танин
14.12.2017 | 00:34
(0 гласа)

Любителите и производители на домашни вина, особено тези от директни сортове, трябва да знаят, че е най-добре да се изпиват в настоящата или най-късно в следващата година, за да имат здравословен ефект и качествата на гроздето да се запазят.

 

Не всяко вино е способно да издържи проверката на времето, когато говорим за над 10-15 години.Знаем, че червените вина стареят по-добре, белите - не толкова, а десертните остаряват по-хубаво от розетата. Ако виното обаче е посредствено, няма как с времето да развие по-добри качества.

 

Годните за стареене червени вина като правило са по-танинови и екстрактни, с относително високо - над 13% - алкохолно съдържание. По-високите танини, киселини, захари и алкохол ги държат в по-добро здраве за известно време.

За да старее едно вино благородно в бутилката 15-20 и повече години, то трябва да е замислено за стареене още в лозето. За това помагат по-добрите сортове, спазването на технологиите на отглеждане, правилните резитби и много неща като технология на винифициране, вид на бъчвите, начин на съхраняване в бутилките и т.н. Това е лесно при индустриалното производство, но невъзможно с такава прецизност при домашното.

Топло лято с дълга и суха есен предполага вино с по-голям потенциал за стареене, но ако е много горещо, гроздето узрява по-грубо или презрява и няма достатъчно киселини, които да балансират структурата на виното.

Всички тези тънкости показват защо, отваряйки прашясала бутилка, престояла в избата ви 15 години, е по-вероятно да се разочаровате, вместо да сте горди с виното си.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...