Проф. Начев: Трябва да се спрат "мъртвите души", писани от болниците за сметка на НЗОК - 24novini.bg

Проф. Начев: Трябва да се спрат "мъртвите души", писани от болниците за сметка на НЗОК

Проф. Генчо Начев е за закриване на ненужни болници Проф. Генчо Начев е за закриване на ненужни болници
06.01.2018 | 22:28
(0 гласа)

Важно е да не се отчитат хора, които въобще не са минавали през болниците, заяви проф. Генчо Начев пред бТВ.

 

Важно е да не се отчитат хора, които въобще не са минавали през болниците. Трябва да се спре и търговията с пациенти. По отношение на източването на парите за здраве е важно да няма "мъртви души", които да се пишат от болниците за сметка на НЗОК, каза още Изпълнителният директор на болница „Св. Екатерина”.

 

Според него трябва да има преструктуриране, в което влиза и съкращаване на болници. Трябва да се въведе национална здравна карта със задължителен характер и въз основа на нея да се каже къде от какви болнични заведения има нужда.

Начев посочи, че без съкрщаване на болници, спирането на източването на Касата няма да стане факт.

Според него решението е да се направи оценка къде какво е необходимо и това, което е нужно, да се запази. Всичко останало трябва или да се закрие, или да се преструктурира на спешни центрове с транспортни звена, или да се остави да работи на кешовия пазар, но не да използва обществените средства, посочи проф. Начев.

Мораториумът за нови лекарства не забранява изписването на каквито и да било лекарства, категоричен беше той. Това създава временна финансова дисциплина. Тези лекарства могат да се купуват от гражданите, но няма да се плащат на 100% от Касата, допълни още проф. Начев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...