Манията по суперхраните удря местните производителите - 24novini.bg

Манията по суперхраните удря местните производителите

26.03.2018 | 13:18
(0 гласа)

Манията на западните хора по т.нар. суперхрани от Азия и Латинска Америка може да е добре за здравето им, но оказва лоша шега на местните общности, които ги отглеждат и парадоксално влошава качествата на самите суперхрани. 

Необходимостта да бъдат поставяни във все повече протеинови пръчки, салати, ястия и десерти на все повече места в западните страни е довело до свръхпроизвоство на тези храни, което по никакъв начин не е устойчиво, предупреждават учените.

 

От 2011 г до 2015 г. предлагането им се е утроило. Приходите от перуанската зърнена култура киноа, наречена перуанско злато, например, са се учетворили между 2012 и 2017 г. – от 34.5 на повече от 124 млн. долара. 

 

Качествата на тези суперхрани обаче може да се понижат, ако почвата, на която се отглеждат, е изтощена и променена като състав, за да дава повече реколта.

Освен това, в стремежа си да продават повече, хората са започнали да произвеждат киноа и в САЩ, Холандия, Китай и Индия, но естествената среда, в която тази зърнена храна притежава своите качества, е високите перуански и боливийски плата. Извадена от естествения си хабитат, тя няма да притежава всички ценни качества, заради които е търсена.

 

Негативен е и ефектът върху местните общности. Заради увеличеното търсенето, цената на киноата в самата Боливия се е покачила тройно и вече е непостижима част от менюто на много бедни боливийци. В същото време тя е била част от него в продължение на столетия и премахването й оказва лош ефект върху здравето на местните.

Така вашето здраве се оказва за сметка на нечие друго. Следващия път, в който поръчате салата с киноа и годжи бери, замислете се.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...