Над 2 милиарда деца дишат мръсен въздух над допустимото - 24novini.bg

Над 2 милиарда деца дишат мръсен въздух над допустимото

Москва е един от градовете с най-мръсен въздух, Азия и Африка са водещи в климатичното замърсяване Москва е един от градовете с най-мръсен въздух, Азия и Африка са водещи в климатичното замърсяване
07.02.2018 | 14:41
(0 гласа)

Около 300 млн. деца по света, едно от всеки 7, живеят на мръсен въздух, който надхвърля 6 пъти международните норми и води до увеличаване на детската смъртност, се казва в доклад на УНИЦЕФ, съобщава Франс прес.

 

Новото проучване се появява седмица преди началото на конференцията на ООН по климата, която започна на 7 ноември в Маракеш, Мароко. УНИЦЕФ призовава световните лидери да вземат незабавно мерки за намаляване на замърсяванията на атмосферата в своите страни.

 

Всяка година умират около 600 000 деца на възраст под 5 г., а проблемът застрашава живота и бъдещето на милиони други деца, посочва генералният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. По думите му праховите частици във въздуха увреждат не само белите дробове на децата, но могат да преодолеят защитните бариери на мозъка и да увредят трайно развитието му. Те са причина за значителен ръст на пневмонии, алергии, респираторни заболявания, причиняващи близо 1 от всеки 10 случая на смърт при децата под 5 г. Така мръсният въздух става един от най-жестоките убийци на децата.

Сателитни снимки показват, че около 2 млрд. деца живеят в страни, където мръсният въздух в резултат на вредните емисии на автомобилите, интензивното използване на твърди горива, праха и изгарянето на отпадъци надхвърля допустимите норми, определени от Световната здравна организация.

Южна Азия е районът с най-много деца – 620 млн., дишащи силно замърсен въздух. Следват Африка (520 млн. деца) и Източна Азия и Тихоокеанският регион (450 млн. деца).

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...