Facebook влошава психичното здраве заради... завистта - 24novini.bg

Facebook влошава психичното здраве заради... завистта

Завистта от щастието на другите във Facebook води до депресия Завистта от щастието на другите във Facebook води до депресия
03.12.2017 | 21:11
(0 гласа)

Непрекъснатото висене във Фейсбук и социалните мрежи води до влошаване на психичното драве. това усатновиха група психолози от Института за изследване на щастието в Дания, коитопроверили ефекта от едноседмична почивка от Facebook върху психичното състояние на хората, пише PsyBlog.

 

За своя експеримент учените са изследвали 1095 обикновени потребители на социаната медия, разделяйки ги в две групи. Едните продължават да използват мрежата за контакти, докато другите спират.

 

След седмицата хората във втората групата съобщават за настъпили позитивни промени. Хората открили по-добри неща за правене като да си говорят един на друг, да се обаждат на близките си, да излизат заедно, се занимават с хобита, туризъм, посещения на събития, общи игри с приятели и семейството.

Едно от обясненията за това човек да се почувства по-добре след седмица без Facebook е липсата за завист, която се поражда заради публикациите на другите.

"5 от всеки 10 души завиждат за преживяванията на другите, публикувани във Facebook. 1 от 3 завиждат на чуждото щастие, демонстрирано във Facebook. 4 от 10 завиждат за очевидния успех на другите във Facebook", обясняват изследователите.Когато непрекъснато сравняваме собствения си опит с най-щастливите моменти на другите хора, това ни кара да се чувстваме непълноценни.

Налице е съвсем ново лечение, което може да увеличи концентрацията ни, да подобри социалния ни живот и да увеличи щастието ни - отказ от живот в мрежата, сочат резултатите от експеримента.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...