Мързел мъчи българина - само 10 % спортуват - 24novini.bg

Мързел мъчи българина - само 10 % спортуват

В Дания спортува 80 % от населението, в България - само 10 % В Дания спортува 80 % от населението, в България - само 10 %
17.03.2018 | 08:58
(0 гласа)

Едва около 10 процента от населението у нас, или почти 1 от всеки 10 българи, спортуват активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през 2017 г., цитирани от БТА.

В Дания бройката е 8 от 10, например. Средният показател за ЕС е около 40 процента, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно.

По този показател след нас са единствено румънците и турците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, а гърците са по-активни - 20 на сто от тях спортуват или ходят на фитнес.

Над 50 % от населението ходи на фитнес или се занимава с някакъв спорт в страни като Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия. Там показателят дори скача между 60 и 80 процента.

Около 60 на сто от анкетираните европейци смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40 на сто - местните власти не правят достатъчно за насърчаването към активен спорт.

 

 

Физическата активност е един от дузината компоненти, по които се определя самооценката на здравето от европейците. По този показател България е на границата на средната самооценка за ЕС - около 70 % от европейците се самоопределят в добро или много добро здраве, докато 10 на сто казват, че здравето им е много лошо или лошо.

В компонента "самооценка на здравето" в ЕС преобладават страните, в които активно се спортува - Ирландия, Дания, Холандия и Швеция - над 80 на сто от гражданите там се самоопределят в отлично или добро здраве.

Най-ниска самооценка на здравето си имат представителите на трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, както и жителите на Хърватия, Португалия и Унгария - около 50 на сто.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...