Облъчванията в детството водят до рак на щитовидната жлеза по-късно - 24novini.bg

Облъчванията в детството водят до рак на щитовидната жлеза по-късно

Десетилетия наред облъчването е било нормална практика, но това води до тумори, смятат учените Десетилетия наред облъчването е било нормална практика, но това води до тумори, смятат учените
14.03.2018 | 19:58
(0 гласа)

Облъчванията на децата, докато са малки, водят до образуването на тумори на щитовидната жлеза след години, тъй като лъчението води до различни генетични мутации, обясниха лекари от Университетската специализирана болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" в София.

Облъчванията след промишлени аварии, като тези в Чернобил и Фокушима, са една от причините за бума на тези тумори. Ракови образувания могат да се получат, когато има лъчево въздействие, под влиянието на различни мутагенни фактори, т.е. пренареждане на гените или в резултат на все още неустановени причини.

Към средата на миналия век в световен мащаб се е наблюдавало увеличение на туморите на щитовидната жлеза. Специалистите обясняват това с факта, че в началото на 20 век се е правело рентгеново облъчване на сливиците на децата като противовъзпалителен метод.

 

 

Като цяло обаче, те са единодушни, че факторите от околната среда, които играят роля за възникване на това заболяване не са много. Щитовидната жлеза се свързва не само с проблемите на йодния дефицит, но също така и с факта, че много често в нея се образуват възли, наричани популярно гуша. Честотата на възлестата гуша е много по-висока, отколкото разпространението на йодния дефицит.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...