Уж диетичните цитруси и подправки също могат да вредят - 24novini.bg

Уж диетичните цитруси и подправки също могат да вредят

Цитрусите и билките също трябва да отговарят на парвилата за здравословно комбиниране Цитрусите и билките също трябва да отговарят на парвилата за здравословно комбиниране
12.03.2018 | 14:22
(0 гласа)

Счита се, че подправките, семената и цитрусите не спират ефекта на диетите за отслабване и може да се включват свободно към всяка от тях. Това обаче не е напълно така.

Дори бидейки в групата на т.нар. неутрални храни, подправките, билките и семената, ползвани в кулинарията, както и цитрусовите плодове, соковете от тях и сушените им еквиваленти, не се консумират без правила.

Тези продукти може да се приемат едновременно с всякакъв тип основни ястия, без да създават риск от претоварване на хранусмилателния тракт и без риск от дискомфорт след ядене, но само при условие, че не се прекалява с тях и се приемат в правилно време.

За тях също важи и второто правило - за баланс при комбинирането както помежду им, така и с другите видове храни. Този баланс се отразява добре на метаболизма и така тези продукти се усвоят най-пълно.

Трето правило е, че макар и диетични, ако прекалите с билките или подправките, това може да доведе до дискомфорт и тежест за тялото, до обостряне на гастрити и колити, до стомашни проблеми.

Четвъртият важен фактор е, че и в тези групи продукти, колкото и да са здравословни, също има въглехидрати, белтъчини и мазнини. Т.е. приемът им влияе на скоростта на метаболизма и качеството на работа на стомашно-чревния тракт.

Дори добавени в най-леките гарнитури или деликатни десерти само от плодове, цитрусите, семената и подправките трябва да отговарят на най-важното условие - баланс, малко количество и никакъв прием късно вечер преди лягане.

Това важи включително за портокаловия сок, който във всяка диета се счита за равностоен на едно хранене с плодове. Опасно е да се прекалява и с консумирането на цитруси на вечеря, тъй като особено при по-ранно лягане, остатъчните въглехидрати затрудняват и без това бавния нощен метаболизъм и водят до натрупване в тялото.

Да не говорим, че смесването на цитруси с други плодове. При закуските в диетите на разделно хранене например такова смесване напълно унищожава добрия ефект от разделния режим, защото цитрусите и ябълките предполагат различна скорост на метабилзма, което затруднява стомаха, вместо да го улесни.

Същото важи за прекаляването с чая, който не е по-здравословен от кафето в неразумни количества, както и за предозирането с подправките.

Така икспертите са категорични: независимо дали е неутрална, храната е лекарство. Тя е полезна, само ако е в разумно малко количество и в правилна комбинация.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...