Ограничаването на калориите - грешката на трениращите жени - 24novini.bg

Ограничаването на калориите - грешката на трениращите жени

Жените често правят грешката да ограничават калориите, докато тернират. Но така трупат мазнини Жените често правят грешката да ограничават калориите, докато тернират. Но така трупат мазнини
07.03.2018 | 17:15
(1 глас)

Жените често подценяват тренировките си и правят грешки във фитнес-залата, най-често свързани с ограничаване на силовите тренировки и калориите. Бързо им омръзва и веднага след свалянето на 4-5 килограма, се отказват. Мъжете пък тренират усилено и предимно силово, но се изкушават да приемат и алкохол, въпреки режима. Нормално е да има разлика между тренировките на жените и мъжете. Нормално е и да се нарушават правилата.

Но все пак има предписания, които да се спазват, ако искат жените резултат, а не просто прекарване на часове в залата.

1. Силовите тренировки не са само за мъжете. Жените трябва да развенчаят мита, че силовото трениране и дъмпелите водят до прекалено мускулесто тяло. И ако оформеното тяло им се струва не особено женствено телосложение, нека помислят, че няма друг начин за стягане и хармоничен вид, освен силовите тренировки.

2. Жените също трябва да увеличават мускулната си маса. При тях е трудно да се качат повече от два-три килограма мускули, защото нямат достатъчно тестостерон и хормон на растежа, който прави мъжете „нацепени“, но те трябва да се стремят на тренировките да увеличават и укрепват мускулатурата си. Грешно е тренирането сама чрез кардио. Това може да направи жената слаба временно, но не и стегната за дълго.

3. Повторенията на силовите тренировки са „виновниците“ за огромните мускули, които повечето дами не желаят. Грешката е следната: мъжете се пресилват с тежестите, жените тренират с прекалено малки килограми. Правилната комбинация за жените е три до пет повторения с по-голяма тежест. Това няма да ги направи „батки“, но по-силни и издръжливи - със сигурност. При десет повторения с по пет килограма просто се губи времето в залата.

 

 

4. Добре е да се направи и изпълнява фитнес-програма. Тя ще доведе до видим резултат, което не става с любителски упражнения, а с целенасочено трениране на мускулните групи. Наблягайки на зоните, които жената иска да подобри, с правилните упражнения и с баланс между кардио и силово трениране, резултатите са сигурни.

5. Тренировките трябва да натоварват по-голямата част от мускулатурата. Интензивните интервални тренировки са подходящи за целта и все по-актуални. Тренировките във фитнеса или на открито трябва да са поне два пъти седмично, но не ежедневно, ако се търси добър ефект. И да не се прави трениране само на една група - така няма да има дълъг ефект, защото няма достатъчна повторяемост в рамките на седмицата.

6. Да се въведе правилен хранителен режим. Няма начин да се постигне резултат, колкото и да сме съвестни във фитнеса, ако храненето е грешно. Това означава балансирани хранения през 3-4 часа и изхвърляне от менюто на захар, брашно, теста, сокове, безалкохолни, алкохол, вредни храни, пържено и подобни. Режимът трябва да ограничи до нула яденето в големи количества и консумирането на храна и плодове късно вечер. Няма ефективен хранителен режим и ако не се приемат поне 2-3 литра вода на ден.

 

 

7. Редовното и устойчиво трениране е ключът към резултата. Мъжете са по-отдадени във фитнеса от жените. Мъжете могат да прекарат часове в залата, без да изпитват угризения на съвестта, докато жените след едночасова тренировка се обявяват за герои на труда. Обикновено чрез селфи във фейсбук. Или просто намират оправдание да пропуснат поредната.

8. Ограничаването на калориите са грешката на трениращите жени. Те редуцират приема на калории, вместо да го увеличат, защото при усилено трениране, тялото се нуждае от повече енергия. Ако се сведат до минимум калориите, индексът на мазнини в тялото се повишава. Пример: ако според индекса на телесна маса, трябва да се приемат 1200 калории на ден, а се приемат 800, бързо се губят няколко килограма, но ако това ограничение на калориите продължи по-дълго, организмът ще се опита да компенсира дефицита с трупане на мастни резерви. Така със загубата на тегло идва и загубата на мускулна маса, но не и на мазнини.

Балансирането между горните правила е ключът към резултата във фитнеса. Иначе просто ходите в залата и общувате с полупознати. Но без тялото ви да укрепва и да се стяга. Т.е. можете да парвите същото в бара - би било и по-интересно, и по-малко изморително.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...