Тони Танев: Бъдещето е в клубния фитнес и доброто хранене (видео) - 24novini.bg

Тони Танев: Бъдещето е в клубния фитнес и доброто хранене (видео)

Една от тенденциите във фитнеса, груповите тренировки, представена на световното изложение за фитнес в Кьолн.
26.04.2019 | 19:00
(0 гласа)

Според собственика на столичен фитнес Тони Танев бъдещето е в клубния фитнес, където хората да създават повече контакти. 

 

 

За това на каква възраст хората спортуват най-много, популярно ли е здравословното хранене и какви са тенденциите във фитнеса вижте в интервюто.


Тони, коя е водещата тенденция във фитнеса към момента?

Тенденция във фитнеса са груповите занимания.

Те бяха представени и на световното изложение за финтес в Кьолн. Във видеото може да видите групова тренировка с тежести под ритъма на музика.

В момента половината от трениращите посещават такива. 

Плюсът е, че групата е голяма, създават се нови приятелства, има хубава атмосфера, хубава музика, мотивация от другия. Минусът е, че ако закъснееш или си по-назад, вписването е по-трудно.
Напоследък има много групови занимания, но

танците са водещи – салса, зумба, народни танци, хип-хопът също навлиза напоследък.

Другите групови занимания, които се налагат, са интензивните тренировки, с които за 30 минути натоварването е като от тренировка час и половина. Това е най-атрактивното, защото е бързо и ефективно. За много кратко време се постига добър резултат.

Кои ходят по-често на групови тренировки – мъжете или жените?

От трениращите в група 70% са жени и 30% мъже. Някои класове са наравно, в други са повече жените.

На каква възраст са повечето хора, които ходят на фитнес?

Хора на всякаква възраст ходят на фитнес. И ученици, и хора на възраст от 20 до 30 години, от 30 до 40 и нагоре.

Предимно са тези на възраст между 30 и 40 – млади хора, които работят и искат да изглеждат добре като спортуват.

Половината от посетители са между 20 и 35 години.

Учениците са по-малък брой, но хубавото е че все пак броят им се увеличава двойно в сравнение с минали години. Плюсът от посещението на ученици е, че по този начин те не седят основно пред компютъра. На около 14-годишна възраст започват да тренират с лостове, което е полезно за костната система и мускулатурата.

Забавления във фитнеса.

Снимка: Забавления във фитнеса.

Има обаче прекалено много треньори, които са любители и не знаят какво да правят като тренировъчен режим с хора в напреднала възраст.

От друга страна малка група от възрастните биха тренирали. Те предпочитат да седнат за кафе.Това е, защото нямат културата да ходят на фитнес. След време ще има възрастни хора, които имат някакви навици за фитнес, но пък няма да има достатъчно добре запознати треньори.


Какво е бъдещето на фитнеса?

Всички търсят контакт и го намират до някаква степен във фитнеса. Все по-често се виждат групи от хора, които идват да тренират, да си говорят и да общуват, като не използват телефона си. В момента е актуален големият фитнес с големия паркинг и с хубавото кафе, той ще се развива още, но най-вероятно

бъдещето е клубният фитнес.

Хората говорят по-малко помежду си заради телефоните, а докато тренираш във фитнеса няма как да си използваш телефона.

Кой вид фитнес е предпочитан – на открито или на закрито?

Фитнесът в зала и фитнесът на открито са предпочитани от равен брой хора,

защото и двете си имат плюсове и минуси.

Отвън е добре – чист въздух, хубаво време, изключваме замърсяването от коли, което в София не е измислено как да се ограничи. Все пак в кварталните паркове е приятно, защото се събират млади хора.

Минусите са дъждовното време и младежите, които не пускат другите до площадката и държат някакво неприятно за околните поведение.

Тренировки във фитнеса.

Снимка: Тренировки във фитнеса.

Колко пъти седмично е нормално да се тренира?

За човек, който не гони резултати, а поддържа форма

между два и три пъти седмично е нормално да се тренира, за да се чувства добре.

Ежедневното трениране е за гонене на резултати, много хора имат желанието, но нямат необходимото време. Ако всеки ден се тренира различна група, мускулът си почива и има ефект, противно на масовото твърдение, че с ежедневни тренировки няма резултат.

Популярно ли е търсенето във фштнеса и на програми за здравословно хранене?

Здравословното хранене сериозно навлиза в България и като цяло в света.

Има все повече кампании за здравословно хранене. Аз съм на мнение, че 70% от резултата зависи от храната, а 30% - от тренировката. Ако се яде вредна храна, но се тренира, няма как да има хубав резултат.


Много хора идват специално за консултация за храненето – кога и какво да се яде. Те не тренират, но поддържат форма само с хранене. Сполучливо е за поддържане на нормално тегло.

Расте ли фитнес индустрията?

Най-голямото изложение за фитнес в Кьолн имаше учудващо много посетители. Мои познати твърдят, че тази година е било най-силно. И аз бях - уверих се лично. В България също има ръст, но не толкова колкото в други държави.

Фитнес индустрията расте много, но тепърва ще расте още.

В Америка, в Азия, в Европа все повече хората започват да спортуват. Здравословното хранене също става по-популярно. Увеличава се и средната продължителност на живот и това също зависи от здравословното хранене.

***

За това дали фитнесът е труден бизнес в България за млад човек и какви трудности среща всеки предприемач в тази сфера вижте в следващата втора част на интервюто.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...