Дебели сме: Всяка втора жена и 60 на сто от мъжете у нас - 24novini.bg

Дебели сме: Всяка втора жена и 60 на сто от мъжете у нас

Всяка втора жена у нас е с наднормено тегло, при мъжете - над 60 % са дебели. Половината население не спортува Всяка втора жена у нас е с наднормено тегло, при мъжете - над 60 % са дебели. Половината население не спортува
29.03.2019 | 14:02
(0 гласа)

У нас през 2017 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са били 62 процента от мъжете и 48 процента от жените на възраст 16 и повече години, по данни на НСИ. Феноменът е свързан с некачествено хранене, обездвижване и липса на спорт поне два пъти седмично. При ръст 174 см за жената, тя трябва да тежи коло 63 кг, за да е здравослвно. Почти всяка втора жена у нас обаче е с наднормено тегло. При мъжето състоянието е още по-критично и затова те са най-умиращите в Европа от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и високо кръвно налягане.

Над 40 процента от българите изобщо не спортуват, нито се занимават с каквато и да е физическа активност дори и веднъж седмично,

показват данни от анализ на Евростат. Той проучва каква част от гражданите на ЕС са упражнявали някакъв вид спорт извън работно време поне веднъж седмично.

Около 60 процента от българското население на възраст 16 и повече години спортува поне веднъж седмично, сочи анализът, но тук спадат и отговори за леки физически упражнения, докато седиш на стола в офиса, ходене пеш по едва 5-10 минути дневно, футбол с приятели за 20-ина минути, няколко хвърляния на топка в кош или импровизиран спорт в офис-условия, които не следва да се смятат за "редовни занимания със спорт", нито са такива.

Средният показател за хората в ЕС,

които не са практикували никакъв вид физически упражнения през седмицата е 28 процента,

пише БТА.

Силният пол е у нас е бил много по-активен в спортуването - 60 на сто, докато дамите отчитат активност от 40 на сто при седмични упражнения в свободното си време.

Наднормено тегло, хипертония, диабет, както и ред други хронични заболявания на костите и ставите са свързани с обездвижването.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...