Махнете олекотените завивки и си купете юрган. Бързо! - 24novini.bg

Махнете олекотените завивки и си купете юрган. Бързо!

Юрган вместо олекотена завивка, перпоръчват учените... За да се чувствате като в прегръдка Юрган вместо олекотена завивка, перпоръчват учените... За да се чувствате като в прегръдка
02.03.2018 | 13:47
(0 гласа)

Одеялата и юрганите подобряват съня, доказаха шведски учени, а американските им колеги добавят, че тежките завивки повлияват добре върху симптомите на тревожност.

Все повече хора имат проблеми със съня, причините за това са различни, но най-честите са стрес или здравословен проблем. Последните години много хора изхвърлиха старите юргани и ги замениха с олекотени завивки, но шведски учени установиха, че това е грешка.

Всъщност, според тях, натискът на дебелото одеяло е с психологически ефект - действа като родителска прегръдка, създават усещане за пашкул и пълна защита, намаляват физическата възбуда и така улесняват заспиването и заздравяват съня.

Юрганите са полезни не само при безсъние, но и при стрес, паник атаки и аутизъм, добавят аргументи за ефектите други учени - от Университета в Масачузетс. Те са установили, че тревожността намалява при 63% от изследваните от тях хора.

Благоприятното влияние на тежките одеяла има и чисто медицинско обяснение. Стимулирането с натиск потиска кортизола и увеличава серотонина и мелатонина в мозъка, което намалява пулса и кръвното налягане.

Кортизолът се освобождава в стресови ситуации. Високите му нива се свързват с безсъние, тревожност и депресия. Мелатонинът пък се свързва именно с безсънието, затова много хора с проблеми със съня взимат добавки с мелатонин.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...