Приемът на витамин D помага да се предпазим от грип - 24novini.bg

Приемът на витамин D помага да се предпазим от грип

Приемът на витамин D помага да се предпазим от грип. Приемът на витамин D помага да се предпазим от грип.
28.02.2018 | 14:11
(0 гласа)

Жизненоважният витамин D не ни достига през студените месеци, когато рядко имаме възможност да се излагаме на слънце. В миналото се смяташе, че този витамин е необходим единствено за усвояването на калция и здравината на костите ни, но всъщност се оказва само малка част от полезните му свойства.

 

 

Смята се, че 15-20 минути на ден слънчеви бани само при излагане на лицето, шията и ръцете са напълно достатъчни за набавянето на необходимото дневна доза. През зимните месеци, това понякога е невъзможно ето защо този витамин  се набавя чрез храната. Най-богати на витамин D са сьомгата, херингата, сардините и яйцата.

При някои хора излагането на слънце и здравословното хранене не са достатъчни за набавянето на необходимия витамин. Това се дължи на факта, че синтезът на витаминa намалява с възрастта, затова е добре след определена възраст той да се приема и в синтетичен вид. Но приемът на витамин D в синтетичен вид може да бъде назначен единствено от лекар, защото при предозиране той крие рискове.

Проучване сред американски военни доказва, че тези, които приемат достатъчно витамин D, са по-малко застрашени от всякакви възпалителни болести на нервната система. Доказано е, че при прием на витамин D се намалява рискът от грип, пневмония и други дихателни възпаления, понеже стимулира синтеза на антимикробните пептиди – истински антибиотици, които тялото ни само произвежда.

Редовният прием на витамин D и калций намаляват риска от рак на стомаха, гърдата, яйчниците, простата, панкреаса, белите дробове и дори кожата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...