Пет болни от морбили вече - 24novini.bg

Пет болни от морбили вече

Пет станаха случаите на морбили, вчера бяха два Пет станаха случаите на морбили, вчера бяха два
14.02.2019 | 10:00
(0 гласа)

Нови три деца, освен двата случая от вчера, са болните от морбили. Това съобщи за NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

„Вторият случай на 3 годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Това е детето, което е в Инфекциозна болница.

 

Не коментирам защо не е ваксинирано", каза той.

За другите три деца каза, че са доказани в Референтната лаборатория и става дума за деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

И трите случая са от малките населени места около град Гоце Делчев.

Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

„Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още той.

Той обясни, че когато майката е ваксинирана и има антитела за някоя инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които пазят детето през първата година на неговия живот.

„В момента стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни и децата да не се изприщят”, каза още проф. Кантарджиев.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...