Втори случай на морбили с дете от Добринище - 24novini.bg

Втори случай на морбили с дете от Добринище

Ваксинацията против морбили се прави на 13-ия месец и на 12-та година на детето Ваксинацията против морбили се прави на 13-ия месец и на 12-та година на детето
13.02.2019 | 16:56
(0 гласа)

Наблюдава се и втори случай на морбили с дете от Добринище, каза пред bTV завеждащият Детската инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров. Заболяванета е силно заразно и засяга над 90% от хората с досег до болни или носители на заразата.

 

 

След първия случай днес, който беше с жена на 37 години, вторият вече е с дете, за което се чакат резултатите. Детето е на 3-годишна възраст и според лекарите всички признаци за морбили са налице.

Морбили е вид дребна шарка, която се нарича още брусница и е остро протичащо инфекциозно заболяване,

което засяга повече деца. Характеризира се с висока заразност. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват.

Разпространението на морбилния вирус става

по въздушно-капков път - при кашляне, кихане или разговор. Но е възможно и чрез докосване на инфектиран от секрети на болен човек предмет.

Единствен източник на инфекцията са хората – болни и заразоносители. Много силно заразни са тези от последните два дни от инкубационния период и до четвъртия ден от появата на обрива по кожата.

Регионалните здравни институции са предприели необходимите мерки по местоживеене на заразените лица.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 12-годишна възраст.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...