Случай на шарка морбили в София, заразна е - 24novini.bg

Случай на шарка морбили в София, заразна е

За първи случай на Морбили в София, съобщиха властите За първи случай на Морбили в София, съобщиха властите
Мария Йорданова 13.02.2019 | 16:00
(0 гласа)

За доказан случай на морбили в София съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев. 

 

 

Случаят е с 37-годишна жена, настанена в Инфекциозна болница. Преди това се е лекувала в частно лечебно заведение.

Д-р Кантарджиев обясни, че заради липсата на ваксинации случаите на Морбили в Европа и Балканите са станали по-често срещани.

До момента има регистрирани 5500 случая в Сърбия, 2500 в Гърция и около 1500 в Румъния. 

За момента страната ни не е част от тази тенденция, но и ваксинирането остава на високо ниво. В България рисковата възрастова група е между 25 и 40 години, допълни той.

Кантарджиев съветва при пътуване в рискови от морбили страни, хората да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си. 

Морбили е вид дребна шарка, която се нарича още брусница и е остро протичащо инфекциозно заболяване,

което засяга повече деца. Характеризира се с висока заразност. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват. Разпространението на морбилния вирус става

по въздушно-капков път - при кашляне, кихане или разговор. Но е възможно и чрез докосване на инфектиран от секрети на болен човек предмет.

Единствен източник на инфекцията са хората – болни и заразоносители. Много силно заразни са тези от последните два дни от инкубационния период и до четвъртия ден от появата на обрива по кожата.

 

 
0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...