Билкови антиоксиданти може да изпреварят витамините - 24novini.bg

Билкови антиоксиданти може да изпреварят витамините

26.01.2019 | 23:00
(0 гласа)

Билковите антиоксиданти може да станат алтернатива на витамините и минералите според според проучване на международен екип, в който с участва доц. Николай Цветков от Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев” към БАН, съобщи БГНЕС.

 

. Списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“ публикува резултатите. В изследването са анализирани осколо 300 000 научни статии, свързани с антиоксидантите.

 

Според проучването докато преди 2000 г. фокусът е насочен главно върху витамините и минералите,   последните опити изследват  как растителните антиоксиданти влияят, включително и за борба с оксидативния стрес.

Растителни продукти като куркуминът, съдържащ се в куркумата, или ресвератролът от червеното вино, могат да предпазят или да помогнат в борбата с много болести.

Такива са дори диабет и рак, казва пред БГНЕС доц. д-р Николай Т. Цветков от секция „Биохимична фармакология и лекарствен дизайн“ към ИМБ – БАН.

Ръководител на екипа е проф. Атанас Г. Атанасов, молекулярен биолог  от катедрата по фармакогнозия към Виенския университет.

Публикацията има огромно внимание сред научната общност по света.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...