Алкохолиците у нас са над 200 хиляди - 24novini.bg

Алкохолиците у нас са над 200 хиляди

Алкохолизмът често е неосъзнат, от него страдат около 200 хиляди българи Алкохолизмът често е неосъзнат, от него страдат около 200 хиляди българи
13.01.2019 | 13:00
(0 гласа)

В обществото ни темата за алкохолизма е схизма - за това не се говори, зависимите са обект на подигравки и се заклеймяват, а алкохолизмът не се признава за заболяване като например депресията и шизофренията. Резултатът: над 200 хиляди алкохолици живеят у нас и се борят сами с болестта, очевидно неуспешно. Много знаменитости по света признават, че лекуват алкохолизъм: звездата от сагата „Междузвездни войни” Кари Фишър, любимецът от сериала „Приятели” Матю Пери, манекенката Наоми Кембъл. В България хората не признават, че са алкохолици.

 

Зависимости, отразяващи се зле на икономиката и психичното здраве на населението има много: наркозависимости, алкохолна, работохолизъм, сексуална, зависимости от медикаменти, от телефони, от соцаилни мрежи... Но сред тях алкохолната е много коварна, защото е наследствена, има предразположеност и води до биологични изменения в тялото. У нас нараства и броят на децата, злоупотребяващи с алкохол.

 

Световната здравна организация (СЗО) определя алкохолизма като по-тежък от шизофренията.

Според неофициални данни у нас живеят над 200 хиляди алкохолици. Регисътр обаче няма

и числата не отразяват реалната картина. Това, според експертите, е хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване.

Опитът на психиатрите показва, че

избралите да се лекуват, успяват. Условията са три: човек да признае, че има зависимост, че не може да се справи сам и да потърси помощ.

В психиатриите у нас се лекуват стотици алкохолици. СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над едно малко питие концентрат, една чаша вино или една малка бира на денонощие. В България ежедневно пиещите алкохол хора изпиват повече, т.е. проблемът е дълбок и неосъзнат както от пиещите, така и от управляващите държавата.

Той се задълбочава и от това, че не всеки, който пие, става алкохолик.

Зависимост развиват до 8 % от пиещите по света.

Преди месец снимки на залитащия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново повдигнаха въпроса дали и той не е жертва на алкохора. Алкохолиците са генетично предразположени, защото става дума за болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система. „Алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда”, коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Спирането на алкохола е само първата стъпка. После трябва рехабилитация и ресоциализация. А накрая - стабилността: орбата продължава до края на живота.

Има и мрежа за взаимопомощ „Анонимни алкохолици” с хора от различна възраст, социален статус и образование.

Тя съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души.

Групите целят да не посягат към чашката и да помогнат на други да победят алкохола. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...