Пиещите умерено живеели по-дълго от пълните въздържатели - 24novini.bg

Пиещите умерено живеели по-дълго от пълните въздържатели

09.01.2019 | 13:00
(0 гласа)

Известният български професор по вътрешни болести и гастроентерология Никола Григоров заяви в интервю за БГНЕС, че пиещите умерено количество алкохол живеят по-дълго от алкохолиците, но и от пълните въздържатели.

 

Проф. Григоров е експерт, учител и учен с професионална насоченост към чернодробните болести, а връзката алкохол-черен дроб заема особено място в ежедневието му на лечител и изследовател. Той е автор на книгата „Лицата на алкохола“, в която чрез умел художествен разказ обрисува богатата си лекарка практика, в която е наблюдавал много променени човешки съдби вследствие на срещата им с алкохола.

 

Експертът е категоричен, че

алкохолът може и да е полезен, но само в умерени количества.

„Много хора казват, че глътката алкохол е вредна, което аз не приемам“,казва Григоров. Тук обаче се повдига важният въпрос кое количество се приема за умерено.

„Количеството на алкохола е индивидуално за всеки и зависи от редица фактори, сред които полът, психичното състояние, генетичната предопределеност и много други, уточнява професорът. Според редица изследвания

за умерен се смята приемът на чист алкохол, ако той не надхвърля ежедневно 25 милилитра за жените и 35-40 милилитра за мъжете.

Задължително обаче 

два дни от седмицата да се почива, а те трябва да бъдат последователни.

С книгата m професорът отправя важно послание - алкохолът определя съдби.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...