Д-р Кацаров: Преяждането винаги е опасно - 24novini.bg

Д-р Кацаров: Преяждането винаги е опасно

Д-р Александър Кацаров Д-р Александър Кацаров
30.12.2018 | 17:30
(0 гласа)

Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек, както се казва, хубаво е да става леко гладен от масата, за да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма, каза в интервю за БГНЕС д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиника „Гастроентерология” към ВМА-София.

 

При всички случаи преяждането не води до нищо добро, независимо с каква храна, уточнява той. По думите му

 

преяждането винаги е опасно.

То се асоциира с чувство за дискомфорт, за тежест. Това, до което води пряко е затлъстяването и свързаните с него симптоми, а и свързаните с него заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестинален тракт, разбира се, но натоварва повече сърдечно-съдовата система.

В спешното на ВМА са идвали много пациенти след преяждане, които изпитват чувство за тежест, за болка, особено след прием на целулозни храни каквито са традиционните за тези празници сарми, боб, леща и т.н. Като цяло идват хора, чиито оплаквания не са преминали няколко дни и се налага употребата на медикаменти, за да се успокоят нещата.

Разбира се, има хора с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната. Става дума за пациенти най-вече с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист, подчерта д-р Кацаров.

Специалистът не разделя храните на такива, с които все пак можем да си позволим да прекалим по отношение на количеството и такива, с които винаги трябва да внимаваме.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...