Греяното вино е полезно, доказаха го научно - 24novini.bg

Греяното вино е полезно, доказаха го научно

30.12.2018 | 15:33
(0 гласа)

Нещото, което всеки уважаващ себе си българин отдавна знае, вече е доказано и от учените - греяното вино е много полезно за здравето и обшия тонус на организма. 

 

Тайната е в трите съставки - червеното вино, карамфила и канелата. И в споделения смях, разбира се.

Само по себе си червеното вино има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. Това се дължи най-вече на съдържащите се в него полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие. Тя понижава на нивата на кръвната захар и съответно контролира болестта диабет. Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си. 

 

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...