Цял град в Испания започна диета, свалят общо 100 хил. кила - 24novini.bg

Цял град в Испания започна диета, свалят общо 100 хил. кила

20.02.2018 | 17:48
(0 гласа)

Всички жители на испанския град Нарон в провинция Галисия обявиха, че започват диета, за да могат общо да свалят 100 000 килограма, съобщи телевизия Евронюз.

Жителите на града са близо 40 хил. което означава, че всеки трябва да свали средно по 2.5 килограма.

Заради идеята местните ресторанти ще предлагат само полезна храна, а здравните центрове ще предоставят програми за физическа активност. Освен това организаторите са си поставили за цел 4000 деца да ходят пеша или с колело на училище. Засега те са 600.

Изследвания са показали, че 60 на сто от жителите на града са с наднормено тегло, а близо на 20 на сто – със затлъстяване. Това е над средното за Испания.

Създателите на идеята посочват, че по-важно е не толкова дали ще свалят килограми, колкото гражданите да придобият здравословни навици и най-вече да ги предадат на децата. 10-годишните деца със затлъстяване са се увеличили с 2% а тези с наднормено тегло – с 5%.

Основна причина за затлъстяването е отказа от традиционната галисийска храна, която е предимно риба и морски дарове. Именно те са включени в диетата, която жителите на града ще спазват.

Равностойността на свалените по време на диетата килограми ще бъдат дарени под формата на храна на местни неправителствени организации.

Инициативата включва ощо специални програми за хора над 70-годишна възраст с гимнастика, терапевтичен танц, плуване и 8-километрови разходки.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...