Дебелецът ще е билката на 2019 г. - 24novini.bg

Дебелецът ще е билката на 2019 г.

Дебелецът предпазва дома от неблагоприятни влияния, вярва от векове народът. Това ще е билката на 2019 г. Дебелецът предпазва дома от неблагоприятни влияния, вярва от векове народът. Това ще е билката на 2019 г.
13.12.2018 | 20:30
(1 глас)

Дебелецът е билката на 2019 г. Който си я набави в дома, ще има просперитет през цялата година, а къщата му ще бъде предпазена, според народните вярвания. Народната медицина използва дебелеца за лекуване на възпаленияу, рани и болки в ушите.

 

 

Субтропичното, вечнозелено растение вирее върху всякакви почви и понася всякакви условия, дори отрицателните зимни температури. От всички познати видове дебелец (Sempervivum), лечебни свойства притежават само два: Sempervivum tectorum (Покривен дебелец) и Sempervivum blandum.

Химичният му състав е разнообразен: микроелементи, смоли, сапонини, слузни вещества, гликозиди, ябълчна и мравчена киселини. Лечебни свойства имат листата и сокът на растението.

Сокът е често използвано средство за рекуване на болки в ушите. Няколко капки в болното ухо носят успокоение с временен характер. Също така се използва за отстраняването на мазоли, като се налагат листата от дебелец върху болното място. Противовъзпалителното действие на растението намира приложение при лечение и на порезни и гнойни рани.

Дебелецът (Sempervivum) е известен и с противотумурното си действие. За превенция на раковите заболявания може да се приема по една супена лъжица прясно изцеден сок от дебелец (Sempervivum) три пъти дневно, преди хранене, казват и медициниските специалисти дори. Активните съставки в сока на растението стопират размножаването на раковите клетки, казват експертите, докато други са скептични.

Освен лечебните си свойства, дебелецът според нашия народ има и символно значение - предпазва къщата от неблагоприятни влияния. В някои райони на страната го наричат "Дебелаца Мара".

Дебелецът пази дома от пожар или мълния, което обяснява защо може да се види по покривите на къщите

и пред самите домове по Балканите. Често хората го развъждат и върху каменните огради на домовете си, пред вратите, в градината.

Градинарите го използват за алминеуми и градинска декорация, защото запазва вида си през всички сезони и е много издържлив. Дебелецът често се използва за красива новогодишна декорация. Коледното дърво от дебелец се прави много лесно от дървен или метален скелет във формата на пирамида и след това по него се добавят клонки от дебелец.

Също така, венец от дебелец е идеална украса за вратата и ще донесе на къщата просперитет и здраве през новата 2019.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...