Маските в аптеките свършиха. Съвети при мръсен въздух - 24novini.bg

Маските в аптеките свършиха. Съвети при мръсен въздух

03.12.2018 | 17:56
(1 глас)

В днешния ден фините прахови частици във въздуха в София бяха на места над 20 пъти над нормата, която е до 50 µg/m3. Въздухът е изключително вреден за дишане, а мерките на Столичната община и кмета Йорданка Фандъкова - очевидно само на хартия. Смогът е видим, а причината са печките на твърдо гориво, трафикът и липсата на вятър. 24новини.бг публикува съветите на експертите какво да се прави при мръсен въздух. Намалете излизанията навън и не се натоварвайте физически, когато има силни замърсявания на въздуха. Този съвет е особено за хората с хронични заболявания.

Подобни дни повишават риска от астматични пристъпи, дори инфаркт или инсулт.

С всяко вдишване ние поемаме по 20 млн. фини прахови частици, съобщава БНТ.

С #дагодишаш ние следим каеството на въздуха в София от месеци и алармираме, че мерките не са ефективни, а нормите всеки ден са превишени особено в Западна София.

Въпреки че маските не са ефикасни, от аптеките отбелязват, че все повече хора купуват класическите маски за лице. Цената им е 12 стотинки за брой.

В няколко централни аптеки в София маските свършиха и се наложи да се заредят нови количества.

За да има някакъв ефект от нея, всяка маска трябва да се сменя на всеки 2 ч.

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог от Университетска болница „Лозенец“ коментира за Националната телевизия:

"Когато нивата са високи, както са в момента, тези милиони от 20 стават 40 или 60 или 80. Тоест със всяко едно вдишване, което ние правим 16 пъти в минута, вдишваме по около 50 до 80 милиона такива частици и те попадат в нашия организъм и съответно на всеки, където му е слабото място там го удря. Ако на някой слабото му място е сърдечно-съдовата система, той има проблеми със сърцето или със съдовете."

По думите му, ако на някого слабото му място е белият дроб, започва да има кашлица, храчки, хриптене в гърдите.

"Това, което нормално се счита за маска, тоест медицинските маски, които са с две връзчици отзад не вършат абсолютно никаква полезна дейност, защото за да издишват фините прахови частици маската трябва да е много гъста и много добре да прилепва към устата и към лицето", посочва лекарят.

Жетиле на Касна поляна обявиха протест срещу лошия въздух на 11 декември. Припомняме, че Красна поляна, Овча купел, Западен парк и районите на Западна София редовно и ежедневно дишат въздух с превишение на фините прахови частици повече от 3 пъти, а често над 8-10 пъти. През ноември имаше случаи с 23 пъти превишение на нормата в тези райони.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...