Мръсният въздух съкращава живота с две години - 24novini.bg

Мръсният въздух съкращава живота с две години

Прогнозираната продължителност на живота в Китай, страна с много мръсен въздух, се съкращава с 2,9 години Прогнозираната продължителност на живота в Китай, страна с много мръсен въздух, се съкращава с 2,9 години
28.11.2018 | 19:00
(0 гласа)

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години.

 

 

До този извод стигнаха учени от Института за енергийна политика на Чикагския университет, цитирани от БГНЕС.

Непал е страната с най-замърсен въздух в света,

а след нея се нарежда Индия. Замърсяването на въздуха с твърди частици  там съкращава средната продължителност на живота на техните граждани с цели 4 години в сравнение тази, която те биха имали, ако въздухът отговаряше на препоръките на Световната здравна организация.

Например в Хималайските предпланини въздухът е изключително чист, но концентрацията на твърдите частици във въздуха на непалската столица Катманду и околните райони, в индийския Национален столичен окръг Делхи, в редица райони на щатите Бихар, Утар-Прадеш, Пенджаб е такова, че то

съкращава живота на местните жители с цели 6 години.

За сравнение, прогнозираната продължителност на живота в Китай, страна с много мръсен въздух, се съкращава само с 2,9 години, а в САЩ – с 0,1 години, се посочва в изследването.

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...