В София е доказан първият случай на свински грип - 24novini.bg

В София е доказан първият случай на свински грип

27.11.2018 | 16:17
(0 гласа)

В София е доказан първият грипен вирус H1N1 - така наречения калифорнийски или свински грип, съобщи доктор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.

Вирусът е открит у майка и 6-годишното й дете в София.

В последната седмица има скок на острите респираторни инфекции.

Свинският вирус е широкоразпространен инфекциозен причинител. Трансмисията се осигурява между заболели прасета. До човек вирусът достига при контакт с болно прасе или прием на месо от заразени прасета.

Вирусите навлизат в човешкия организъм през стомашно-чревния тракт или по пътя на дихателната система. Начините за заразяване са два - консумация на заразено с вирусни частици свинско месо или при предаване от човек на човек по въздушно-капков път.

Възстановяването от свинския грип може да бъде в рамките на седмица при бременните жени, но има скок в броя на пострадалите майки с усложнения от свински грип.

За лечение на инфекцията се ползват две утвърдени лекарства - оселтамивир и занамивир. Те представляват класически антивирусен препарат, който потиска производството на вируси и тяхното размножаване в организма-гостоприемник. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...