Поне веднъж седмично мерете пулса си - 24novini.bg

Поне веднъж седмично мерете пулса си

22.11.2018 | 11:00
(0 гласа)

Един или два пъти седмично мерете своя пулс - високият пулс е индикация за проблем с проводимостта на сърцето. Това съветва доктор Иван Вецев, експерт „Достъп до лечение“ в Националната пациентска организация пред БНР.

 

 

Всяка сърдечна честота над 110-120 удара в минута може да значи предсърдно мъждене,

но голяма част от ударите не се засичат, защото са много леки.

„Често отдаваме сърцебиенето и дискомфорт на временни наши настроения и състояния като умора. В 90% от случаите пък профилактичният преглед не включва основно ЕКГ и измерване на артериално кръвно налягане, които могат да засекат това състояние. Трябва да помним и трябва да знаем, че всяко едно прескачане на сърцето може да е повод да се проверим за предсърдно мъждене. Трябва да потърсим специализирана консултация с кардиолог, който да ни прегледа, да ни направи скрининг по рисковата скала и оттам нататък, ако прецени, да ни направи холтер – нещото, което засича предсърдното мъждене. Това не означава, че трябва да го направим на абсолютно цялото население, а само на рисковите пациенти – 45+, тези които се оплакват от прескачане на сърцето, пациентите които пушат, пациентите, които са имали преходни исхемични атаки“, коментира той пред радиото.

Инсултът е на първо място като причина за инвалидност и на трето място сред причините за смъртност у нас,

допълни Вецев.

„Гледаме последствията - инвалидизацията на инсултите, а не виждаме скритата причина, която е предсърдното мъждене. В 75% от случаите, инсултът се базира на едно неоткрито и неразпознато навреме предсърдно мъждене“, казва лекарят.

Днес ще бъдат обявени места за безплатни профилактични прегледи.

В Народното събрание ще се проведе кръгла маса на тема: „Пътят на инсулта от инвалидизиращо до предотвратимо заболяване“. В сградата на парламента ще се проведе и инициатива за запознаване на депутатите със социалната значимост на инсулта и важността на превенцията.  „Да измерим пулса на депутатите - какъв по-добър пример, който обществото да може да запомни. Целта ни е по-скоро да получим е по-широка популярност на състоянието „предсърдно мъждене“ и свързаните с него инсулти и оттам да можем да предпазим повече хора“.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...