12 на сто от смъртните случаи са свързани с тютюнопушенето - 24novini.bg

12 на сто от смъртните случаи са свързани с тютюнопушенето

15.11.2018 | 12:20
(0 гласа)

13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаив България възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно. Тези данни разпространни Министерството на здравеопазването по случай Международния ден без тютюнопушене.

 

Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат ежедневно.

 

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

 

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...