България е на първо място по употреба на масови и евтини антибиотици - 24novini.bg

България е на първо място по употреба на масови и евтини антибиотици

12.11.2018 | 20:36
(0 гласа)

България е на първо място в Европа по употреба на едни от най-масовите групи антибиотици. Заради честата им употреба в болничната и доболничната помощ страната ни е на челно място по резистентност към тази група медикаменти. Това означава,че при някои пациенти лечението с тях е неефективно.

Това стана ясно от публикуван днес доклад на Световната здравна организация.

Според лекарите, заради честата и безпричинна употреба на най-масово предписваните антибиотици, бактериите, срещу които са насочени, стават устойчиви към тяхното въздействие. Така дори хора, които не ползват антибиотици редовно, могат да не могат да бъдат излекувани, ако наистина имс е наложи да прибегнат до лекарството. 

Неправилната употреба на антибиотици крие сериозни рискове,предупреждават лекарите. Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести става дума за повече вътреболнични инфекции и повече рехоспитализации.

 

 

Годишно 33 хиляди души в Европейския съюз и близо 700 хиляди в света умират от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици. Ако правителствата не вземат адекватни мерки, през 2050 г. тази причина за смъртност може да се превърне в по-често срещана от раковите заболявания, предупрежават от СЗО.

Проблем в България е и, че хората доста често сами си изписват антибиотици. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...