Защо прегръдките са важни? - 24novini.bg

Защо прегръдките са важни?

31.10.2018 | 14:07
(0 гласа)

Има хора, които мразят прегръдките. И за това има научно обяснения. Според експерти, това може да има нещо общо с начина, по който сте отгледани. "Физическото докосване, независимо дали се прегръщаме или потупваме по гърба, често е продукт на нашия опит в ранна детска възраст", казва Сузане Дегес-Уайт, професор от Унивестета на Северен Илинойс.

Изследване установява, че хората, които са отгледани от родители, които често са ги прегръщали, са по-склонни да се прегръщат в зряла възраст. От друга страна, за хората, отгледани от родители, които не обичат прегръдките, самата мисъл за прегръщане може да ги накара да се чувстват неудобно.

 

Във втория вариант освн психологически непрегръщането има и физически аспект. Липсата на физически контакт може да повлияе на растящото тяло и да доведе до недоразвит нерв на вагуса, което изследванията показват, че може да намали способността на хората да бъдат интимни или състрадателни. Липсата на прегръдки може да доведе и до недоразвита окситоцинова система - жлезите, които освобождават хормона окситоцин, който помага на хората да образуват връзки със себеподобните си. Без този хормон може да се окаже по-трудно за хората да улавят социалните знаци и дори да са по-общителни. Така че прегръдките и докосването са изключително важни за подрастващите.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...