Лекарите в Шотландия вече законно изписват рецепти за .. природа - 24novini.bg

Лекарите в Шотландия вече законно изписват рецепти за .. природа

21.10.2018 | 13:31
(0 гласа)

Лекарите в Шотландия вече официално могат да предписват на пациентите си рецепта за разходка в природата. Това стана възможно след промени в правилниците. 

Така Шотландия се превърща в първата страна не само в Обединеното кралство, но и в света, която признава, че разходката в природата има не само психологически терапевтичен ефект, но също и физически. 

Според лекарите дори кратка разходка в природата лекува високото кръвно налязане, стреса и донякъде диабета, както и помага за повишаване на хормона на щастието, което пък се отразява благотворно върху редица хронични болести. 

В разпространената от здравните власти листовка има препоръка и какви природни феномени да се гледат през всеки сезон. Така например през февруари се препоръчва да вържете парче плат на пръчка и на се налаждавате на скоростта на ватъра. През март се препоръчва създаването на изкуство от камъчета на плажа, а през май заравяне на лидето в новата трева. През октмври е най-добре за гледане на облаци. 

Учени са изчислили, че 90 минути на денв гора намаляват активността в онези центрове на мозъка, които обикновено се свързват с депресията. 

 

Така че вместо да седите пред телевизора, бързо отивайте на Витоша или близката гора. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...