Ръст на захарен диабет и заболели от анаболи у нас - 24novini.bg

Ръст на захарен диабет и заболели от анаболи у нас

Ежегоден ръст на заболелите от дибет и бум на заболели от анаболи, регистрира конгресът на ендокринолозите у нас Ежегоден ръст на заболелите от дибет и бум на заболели от анаболи, регистрира конгресът на ендокринолозите у нас
13.10.2018 | 12:29
(0 гласа)

С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас, показаха данните, изнесени по време на 11-тия Национален конгрес на ендокринолозите, който се проведе в Пловдив.

Във фокуса на конгреса бяха и метаболитните заболявания, които са станали пандемия в световен мащаб. Данните сочат, че всеки десети човек е засегнат от диабет тип 2. А Европа е на първо място по заболели деца със захарен диабет тип 1.

Сред акцентите на здравния форум беше зачестяваща нерегламентирана употреба на анаболни препарати и негативният ефект от тях.

Наблюденията на ендокринолозите показват, че все повече млади мъже и жени търсят медицинска помощ след нерегламентирана употреба на анаболни препарати.

Безопасните на вид хранителни добавки, витамини и билки често са с неясен състав, казват лекарите.

Специалистите казват, че анаболите могат да увеличат мускулната маса, но това води до неблагоприятни метаболитни и сърдечно-съдови ефекти. Затруднява се сърцето. То се разширява и прави хипертрофия. Покачването на кръвното налягане е само един от неблагоприятните ефекти.

Световната общност също алармира за неправилното употребяване на анаболни препарати, което води до редица здравословни проблеми. При неразумно приложение, без лекарски надзор, анаболите могат да доведат до подтискане на половата функция на мъжа и ако не се използват разумно, тя остава завинаги подтисната.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...