11 октомври е Световният ден за борба със затлъстяването - 24novini.bg

11 октомври е Световният ден за борба със затлъстяването

11.10.2018 | 09:24
(0 гласа)

Хубавата храна е истинско удоволствие, но затлъстяването е огромен проблем за света, в това число и за България. На 11 октомври се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването, защото проблемът засяга милиони хора по света и освен естетически е и здравословен. 

 

Според доклад, България е една от страните с висока честота на наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст заедно с Гърция, Чехия и Великобритания - в Европа. Иначе проблемът в световен мащаб е най-голям в САЩ.

 

И докато както за Чехия, така и за Великобритания, има известно обяснение, свързано с националната кухня, то за гърците и българите "няма извинение". Преди няколко седмици чешката кухня беше обявена за най-вредната в Европа, а във Великобритания на почит са полуфабрикатите.  

Последното национално проучване показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в България са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. 

В последните 40 години броят на хората, болни от затлъстяване, се е увеличил четирикратно. Болни, защото вече и Световната здравна органзиация включи залъстяването в списъка на болестите. А самото то води до доста други здравни проблеми като диабет, остеопороза, сърдечна недостатъчност и т.н.

 

Пийте вода, ако не друго. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...