Днес е големият църковен празник Петдесетница - 24novini.bg

Днес е големият църковен празник Петдесетница

27.05.2018 | 07:41
(0 гласа)

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Църковният празник се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя.

 

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква.

 

Празникът се е празнувал още от юдеите, а евангелията разказват, че на този ден в Йерусалим е имало голямо струпване на хора, дошли да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва.

Апостолите заедно със Света Богородица били събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Иисус Христос.  В един момент настанал голям шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.

Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат живота си за Христовата вяра.

 

Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност.

Утрешният понеделник след Петдесетница е празникът на Светия Дух. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...