Отбелязваме Деня на труда - 24novini.bg

Отбелязваме Деня на труда

01.05.2018 | 08:19
(0 гласа)

На 1 май отбелязваме Международния ден на труда и на международната работническа солидарност.

 

Датата се почита в много страни по света, като се честват обществените и икономически постижения на работническото движение - право на отпуск, фиксирано работно време, фиксирана заплата, санитарни условия на труд и тн. - неща, които днес считаме за даденост, но които не винаги са били такива.

 

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Датата е заради протеста на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г., а след 1945 г. става голям празник със задължителни  мащабни манифестации из цялата страна.

 

След края на комунизма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но вече няма масови прояви. Единствено БСП прави големи шествия.

В много страни по света на първи май има протести на анархисти, които хврълят коктейло Молотов. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...