В Светлата седмица да срещнете бременна жена е на хубаво - 24novini.bg

В Светлата седмица да срещнете бременна жена е на хубаво

Светлата седмица започва от Светли Понеделник и завършва на Томина неделя Светлата седмица започва от Светли Понеделник и завършва на Томина неделя
09.04.2018 | 08:53
(0 гласа)

На третия ден от Великден започва Светлата седмица. Днес е Светли понеделинк. Прославят се светите апостоли и Св.Богородица, а възкресението на Исус Христос донася на всички надежда за здраве и по-добър живот.

На Светли понеделник, наричан още Разтурни понеделинк, момчетата излизали извън селото, разделяли се на две групи и търкаляли червени яйцца едни срещу други - ритуал против градушка и за да избяга злото от селото.

На Светла сряда, наричана още Празна сряда, се изграело Ладино хоро от лазарки и се изпълнявал обичаят Мара Лишанка. Момичетата от селото крадяли чехли на бременни жени, правели от тях кукла, измивали й "лицето", както и своите лица, за да бъдат обикнати и да родят деца от добри момчета, а не от змейове.

 

 

На Светли Петък е т.нар. Лятна Света Петка. Тогава се организират борби и празници и е хубаво да срещнете бременна жена с кърмаче - вярва се, че това е много хубава поличба за плодородие и щастие. Обхождат се нивите и градините - против градушка и за берекет.

На Томина неделя, наричана още Втората Пасха, се боядисват яйца за душите на мъртвите и се подават на близки и съседи. Оставят се и в църквата, където се палят свещите за душите на мъртвите.

Тя е свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус Христос, който не повярвал на Христовото Възкресение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Народът нарича Светлата седмица също и "празна" седмица, защото през дните й не трябвало да се работи, а да се празнува. Виели се хора и се танцувало - за предпазване от магии и зли сили.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...