Черешова Задушница е! Почитаме мъртвите - 24novini.bg

Черешова Задушница е! Почитаме мъртвите

На Черешова Задушница почитаме мъртвите На Черешова Задушница почитаме мъртвите
06.06.2020 | 09:15
(0 гласа)

Днес християните почитат паметта на починалите си близки. Традиционно една от трите големи панахиди за починалите през годината е в съботата преди Петдесетница. 

 

Всички християни се молят за опрощаване на греховете на близките си.

У нас тази задушница се нарича Черешова, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината.

Днес се приготвя жито - символизиращо възкресението, хляб - символ на Иисус Христо, вино, плодове и други храни, които се раздават.

На Черешова Задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино.

Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида. Епицентър Епицентър Днес е Черешова задушница. Тя се отбелязва в събота, ден преди големия християнски празник Петдесетница.

 

Черешова Задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Затова православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни.

Чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност. Такъв характер имат общите трапези, които вярващите правят на Черешова Задушница.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...