Сирни Заговезни е. Иска се и се дава прошка - 24novini.bg

Сирни Заговезни е. Иска се и се дава прошка

Обичаят Поклади Обичаят Поклади
01.03.2020 | 12:50
(1 глас)

Днес отбелязваме Сирни заговезни, празника, наричан още Прошка - седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.

 

 

Това е денят, в който младите семейства отиват на гости на родителите си, кръстници, по-възрастни роднини, кумове и искат прошка.

Казват: „Прощавай, мале, тате." Задължително им се отговаря: "Просто да ти е, Господ да прощава".

На трапезата вечерта се слагат риба, яйца, млечни продукти, баница със сирене, кисело зеле - без месо, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Палят се огнени клади, а след като прегорят, се прескачат за здраве.

Изпълнява се и обичаят „амкане“ или „хамкане“: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста.  Който успее, ще е здрав през цялата година.

Някога ергените изстрелвали с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момите - всеки която харесва, или хвърляли кръст в двора. През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве.

Днес се палят огньове - затова празникът се казва и Поклади. След като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Сутринта в православните храмове, по време на св. Литургия, се четат думите от Евангелието:

"Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви."

(Мат. 6:14 – 15). 

След отпуста на вечернята се извършва специален чин на прошката. На солея се изнасят и полагат напрестолният кръст и иконите на Спасителя и св. Богородица. Настоятелят на храма се покланя пред тях и ги целува, после се обръща към хората с молба за прошка от събратята му клирици и от събралите се вярващи.

Всички свещенослужители и миряни се покланят пред кръста и иконите и взаимно искат прошка едни други.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...