74 години от най-тежките бомбардировки над София - 24novini.bg

74 години от най-тежките бомбардировки над София

30.03.2018 | 07:33
(0 гласа)

Днес се навършват 74 години от най-тежкото въздушно нападение над София, осъществено на 30 март 1944 година от 450 бомбардировача, охранявани от 150 изтребителя, на британските и американските ВВС.

Бомбандировката е част от план за отслабване на противниковите сили и принуждаване на България да се оттегли от войната. В това време България е съюзник на Германия.

Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Извършената евакуация на София проваля плана на нападателите да убият голяма част от населението – жертвите са 139 загинали и неизвестен брой ранени.

В отбраната на София участват орляците на каптаните Русев, Боишаков и Топлодолски. Българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея. Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров. Повредени са 3 противникови изтребителя.
Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков.

 

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача, охранявани от 100 изтребителя. В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден, тъй като загиват 6ма пилоти.

След тази дата София не е повече бомбардирана. Поставената цел от англоамериканците - капитулация на България, не е постигната.

Годишнината от англо-американските бомбардировки на София ще бъде отбелязана на 30 март, петък, в 11,00 часа с поднасяне на цветя и венци пред паметника на загиналите и пострадалите от бомбардировките софиянци (между югоизточното крило на храм-паметника "Св. Александър Невски" и Народното събрание).

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...