Появиха се неизвестни досега стихове на Яворов - 24novini.bg

Появиха се неизвестни досега стихове на Яворов

Къщата на Яворов Къщата на Яворов
12.01.2020 | 21:00
(0 гласа)

Вероятно последните написани от гениалния поет и харамия Пейо Крачолов Яворов ще бъдат представени на 13 януари в родния му чирпански дом при честването на 142-та годишнина от рождението му.

 

 

Ръкописът е разчетен от доц.д-р Милкана Бошнакова,

стихът под заглавието „Брат за брата“ е част от останало неизпратено писмо до приятеля на войводата Тодор Николов (Тодор Тодоров),

в което се чете:

„Мили ми приятелю, Помежду многобройните си обязаности все ми не остава време да нахраня музата в душата си. Ами при толкова смърт и скръб, как се пише за любов и радост? Ти сам знаеш, що ми не е ме[н]е силата в белетристиката, ама защото все ме молиш, съм си позволил, ей-тъй, да се опитам да предам с стих туй, що ми не дава мира нощем.Чети, но сам преценявай! И те моля, да бъдеш тъй добър да ми не пестиш нищо.“.

Писмото е писано през октомври 1912 година, когато за около седмица Яворов е бил кмет на току що освободения град Неврокоп,

то е поместено в сборника „Непознатият Яворов. Новооткрити стихове и документи“ с щемпела на издателска къща „Персей“.

[Брат за брата]

Немея аз в смъртен страх.

Един въпрос гори душата:

в достойнство ли живот живях?

И бях ли брат за брата?

Сега наоколо смъртта пирува –

храни я войната

и виждам как полагат със очи склопени

брат до брата.

Защо се бием люто, мрем?

За своя чест ли, за земята?

А можем да се разберем,

да живеем като брат с брата;

Не е ли таз земя една?

В която свойте близки ще изпратя

и както майчица една,

тя ще ни прегърне като братя?

Не ще ли свърши с таз злина,

да турим край, да спрем войната,

да можем там в граничната межда

да се посрещнем като брат с брата."

"Тоя си опит дарявам тебе и те моля да го не печаташ никъде. Неврокоп, Кметството [1912 г.] Твой брат: [подп.] П. К. Яворов“

Документите от онова време разказват, че Яворов е командвал чета от 25 души, сред които е бил и журналистът Данаил Крапчев,

повечето са били на възраст между 20 и 30 години, поетът е бил на 30, а най-възрастен е чиновникът от Кюстендил Янаки Траянов /55/.

Сред четниците е и кюстендилецът Григор Белокапов, който получава от чирпанлията късче от съсеченето със сабята му турско знаме, веело се над неврокопската община.

Белокапов загива едва 30-годишен / 4 юли 1913 г./ по време на сражение в Междусъюзническата война край село Дулица, където е бил и погребан.

Десетилетия след трагичната гибел на Яворов се смяташе, че неговата поетична муза е пресъхнала след смъртта на любимата му Мина Тодоров през лятото на 1910 година в Бретан.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...