Богоявление е! 150 хиляди носят името Йордан - 24novini.bg

Богоявление е! 150 хиляди носят името Йордан

Ваденете на кръста от водата е част от ритуала на Богоявление Ваденете на кръста от водата е част от ритуала на Богоявление
06.01.2020 | 08:10
(0 гласа)

Православната църква празнува на 6 януари Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Празнуват над 150 хиляди души с името Йордан. Той е един от дванайсетте Господски и Богородични празници и вторият ден от тридневния ритуал Водици.

 

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

Оттук идва и названието на празника - Богоявление. Нарича още Кръщение Господне, Кръстовден, Водици, Водокръщи.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила.

За здраве всички участват в освещаването на водата,

когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст.

Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

За българите в древността дните по Водици (5, 6, 7 януари) са били последните дни от годината.

Празникът Водици води началото си още от преди Христа и е бил приеман като символ на живота и сътворението. Тогава можем с пълна сила да си честитим встъпването в Новата Година. Тогава почитаме водата, а небето се разтваря за желанията ѝ. Това са силни дни, пречистващи ни от изминалите преживявания. Наричани са още и дни на магия, в чийто период можем да се самоорисаме с благодат. 

На 5 януари е първият ден на Водици, ден, в който прадедите ни са правили мълчана и наричана вода. Тази нощ може водата да се нарече с нашите желания

и да се остави навън. На сутринта трябва да се измием с нея и да я изсипем на цвете в дома ни.  

На 6 януари е денят на мъжката енергия, когато момчетата и мъжете се къпят в студена изворна вода за здраве и сила.  А третият, последен ден от Водици, 7 януари, е свързан с женската енергия, когато жените и момите се къпят в студената вода за здраве и плодородие.Така пречистени двете енергии се сливат силни в новата година.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни.

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...