Православната църква отбелязва Андреевден - 24novini.bg

Православната църква отбелязва Андреевден

Православната църква почита паметта на апостол Андрей. Имен ден имат Андрей, Андриян, Андрея, Андреа. Православната църква почита паметта на апостол Андрей. Имен ден имат Андрей, Андриян, Андрея, Андреа. Архив
30.11.2019 | 08:45
(0 гласа)

Днес православната църква почита паметта на свети апостол Андрей Първозвани.

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли. Брат е на апостол Петър. Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Неговият кръст е бил с формата на буквата Х и е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст".

След падането на Византия апостол Андрей е смятан за покровител на Русия.

В народните вярвания днешният ден се нарича Андреевден, в различните краища на страната е Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден. 

Смята се, че с Андреевден започва зимния празничен цикъл.

В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

В планинските райони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, почитан за предпазване от мечки.

Според легендата някога св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, недалеч от манастир. В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед. Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се нарича още Мечкинден, а самият светец се почита като господар на животното.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...