Почитаме светицата на майките Св. Екатерина - 24novini.bg

Почитаме светицата на майките Св. Екатерина

Днес почитаме Св. Екатерина - светицата на майките, която предпазва от болести Днес почитаме Св. Екатерина - светицата на майките, която предпазва от болести
24.11.2019 | 08:56
(0 гласа)

Днес православната църква почита Св. Екатерина - светицата на майките.

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан.

Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при един отшелник, който я посвещава във вярата. Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Тя дори успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело.

Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 г.

Легендата разказва още как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай,

където през VІ век римският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“. У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките.

По повод празника, жените приготвят пресни питки, които мажат с мед и раздават на близки хора за здраве и благополучие.

В традиционната българска народна култура се вярва, че Св. Екатерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...