Днес е Св. Архангел Михаил. Празнуват Михаил, Ангел и Райна - 24novini.bg

Днес е Св. Архангел Михаил. Празнуват Михаил, Ангел и Райна

На Архангеловден празнуват Ангел, Михаил и Райна На Архангеловден празнуват Ангел, Михаил и Райна
08.11.2019 | 08:00
(0 гласа)

На 8 ноември българите празнуват Архангеловден. На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Серафим, Рафаил, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Според светото писание Архангел Михаил е един от седемте ангели, стоящи край Бога.

Архангели са седемте ангели, които винаги стоят пред престола на Господ. Първият, св. Архангел Михаил, е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака. За него казват, че е най-силният ангел и представя Божието слово.

Ангелите са пазителите на хората. Според поверието душата не може да напусне тялото, ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. А при подялбата на света на него било възложено да придружава мъртвите.

Българската православна църква отбелязва последния от големите есенни празници.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва и с почитта към мъртвите и душата на човека.

У нас на много правят курбан за светеца - с обредни хлябове (често правят по два), подобни на тези за помени и погребения.

Днес от 11 часа президентът Румен Радев ще присъства на честването на празника на храм „Св. Архангел Михаил” в село Славяново.

Снощи пък от 17.00 часа в столицата, в кв. Симеоново, в храма "Свети Архангел Михаил", с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейската вечерня оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...