Денят на възрастните и още девет празника на 1 октомври - 24novini.bg

Денят на възрастните и още девет празника на 1 октомври

Днес е Денята на възрастните хора и още девет празника Днес е Денята на възрастните хора и още девет празника
01.10.2019 | 10:40
(0 гласа)

На 1 октомври се отбелязват поне 10 пранникаи това са Световният ден на музиката, Денят на възрастните хора, на архитектите, на застраххователите, празникът на закрилата на Пресвета Богородица, Денят на вегетарианците, също и Световният ден за борба с хепатита, рожденият ден на Софийския университет, първото пускане на зенитна ракета, денят на Академията на МВР.

 

 

По традиция в началото на октомври стартира и учебната година на студентите, но за тях това едва ли е повод за празнуване. Иначе в останалите случаи честването е традиция.

Международният ден на възрастните хора е обявен с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г.

Международният Ден на музиката пък се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.

През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

На този ден почитаме и явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение станало в първата половина на 10 в., в края на живота на св. Андрей Юродиви. Празникът се чества само в славянските страни.

На тази дата през далечната 1888 година е основан и Софийският университет "Св. Климент Охридски".

От 1996 г. 1 октомври е и Ден на застрахователя, което става с решение с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи.

Днес вече седма година празнува и Академията на МВР. Само отбилите воинския дълг в казармата по-възрастни българи знаят, че 1 октомври е и професионален празник на зенитно-ракетните войски.

Отбелязва се от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...