Катедралата "Св. Александър Невски" има храмов празник - 24novini.bg

Катедралата "Св. Александър Невски" има храмов празник

Храмов празник отбелязва днес катедралата "Св. Александър Невски" Храмов празник отбелязва днес катедралата "Св. Александър Невски"
30.08.2019 | 08:00
(0 гласа)

На 30-ти август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Свети Александър, а в България се почита пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

 

 

Имен ден имат всички, които носят имената

Александър, Александра, Александрия, Алекси, Александрина, Алеко, Сашо, Сашка.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще отбележи днес летния си храмов празник,

съобщиха от Българската патриаршия.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област.

По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога.

Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

България получи частица от мощите на Свети княз Александър Невски преди години от Руската православна църква. Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса.

На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничната литургия днес е от 9.30 часа и ще бъде отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...